• Echografische vruchtbaarheidsbegeleiding
  • Meer info? 0486/916174

Dekseizoen schapen aangebroken!

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 08:57

Een spannend moment bij alle schapenhouders: het begin van het nieuwe dekseizoen. Een ideaal moment om zowel de ooien als rammen onder de loep te nemen.

 

- De 3 T"s: toes, teeth, tits

Controleer bij alle ooien voor het dekken de uiers, klauwen en tanden. Deze zullen ze immers nodig hebben om hun lammeren vlot groot te brengen! Ooien met onomkeerbaarde afwijkingen (slecht één goede uierhelft, slecht gebit,...) worden best niet ingezet om te fokken. 

 

- BCS : body condition score (1=zeer mager, 5= zeer vet)

Idealiter hebben de ooien een BCS van 3-3,5 bij de start van het dekseizoen. Deze BCS zorgt er voor dat de kans op meerdere lammeren groter is én dat de nakomelingen een betere vruchtbaarheid hebben. Flushen (ooien op magere weide zetten en 2-3 weken voor het dekken op rijke weide zetten) werkt best bij magere ooien (bv. BCS 2,5).

 

Houd er rekening mee dat het winnen van 0,5 BCS tot 4 weken kan duren. 

 

- De ram

Ook de ram dient z'n zaakjes op orde te hebben. Naast het controleren van z'n gebit en klauwen, wordt z'n "zaakje" best gecontroleerd. Deze dient geen afwijkingen vertonen (verdikkingen, asymmetrie,..).

Weetje: de omtrek van het scrotum is gecorreleerd met de vruchtbaarheid, een ideale omtrek ligt tussen de 30 en 40 cm.

Om de lammerperiode in grote kuddes te verkorten kan gebruik gemaakt worden van een "teaser" ram. Deze ram, die niet in staat is om te bevruchten maar wel nog hormonen produceert, wordt bij de kudde geplaatst gedurende 2 weken. Meteen daarna wordt de vruchtbare ram bij de ooien geplaatst.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.